Press "Enter" to skip to content

Берген оп Зуум (Bergen op Zoom)

Пристигнах в Нидерландия само минути преди полунощ. И първото нещо, което видях (макар да бе отдавна тъмното), беше красивият Берген оп Зуум – сравнително малко градче в южната част на Нидерландия.

Може би защото бях в самото сърце на красивия исторически център на града, но определено се влюбих в него (а и в страната като цяло) от пръв поглед.

The Sint Gertrudiskerk church at Grote Markt - Bergen op Zoom, Netherlands
The Sint Gertrudiskerk church at Grote Markt

Първото място, на което Алекс ме заведе, въпреки че беше среднощ, беше крайбрежният булевард. Това е плажна алея с много кафенета и ресторанти. По това време нищо не работеше, разбира се. Така че се наслаждавахме на спокойната красота на водните отражения на нощните светлини и нежния тих полъх на вятъра в септемврийската нощ.

Around Bergen op Zoom, Netherlands
Around Bergen op Zoom, Netherlands

Вратата на затворниците (Gevangenpoort) в Берген оп Зуум е най-старият паметник в града.

Портата датира от 14-и век. Тя е била част от някогашната крепостна стена на града и е един от малкото останали екземпляри в Нидерландия, каквито са имали холандските градове през Средновековието. Тя е единствената останала градска порта в Берген оп Зоом и е включена в националния списък на паметниците на културата.

The old prison gate in Bergen op Zoom, Netherlands
The old prison gate in Bergen op Zoom, Netherlands

The Grote Markt (Големият пазар) се смята за най-старата част на града. Това е красив исторически площад, заобиколен от очарователни и добре поддържани паметници като църквата Sint Gertrudiskerk с кулата Peperbus, театърът De Maagd (също бивша църква) и сградата на кметството. Площадът е опасан от десетки приветливи ресторанти, барове и тераси.

През летните месеци площадът Grote Markt е чудесен декор за множество събития. Такива са например ProefMei, JazzBoZ, Open Monuments Day и Burgundian Krabbenfoor.

At Grote Markt - Bergen op Zoom, Netherlands
At Grote Markt

С течение на времето разбрах, че Zoom е името на реката, която пресича града. Така че името на града означава буквално Хълм на река Зум. Е, намерих реката обаче така и не видях кьорав хълм наоколо… 😉

Въпреки това не се отказвах да търся някакво скрито хълмче някъде, наслаждавайки се на красотата и разходките сред природата.

Around Bergen op Zoom, Netherlands
Around Bergen op Zoom, Netherlands

Оказа се също, че градът е един от тези, които през средновековието са били построени във формата на звезда за по-ефективна защита при нападения. Въпреки че не е останало много от крепостната стена, за разлика от Уилемстад, все пак на места могат да се видят останки от старите съоръжения.

The remaining of the defence fort in Bergen op Zoom, Netherlands
The remaining of the defence fort

Навремето в Берген оп Зуум са се провеждали огромни и редовни карнавали два пъти годишно. С течение на времето и индустриалния напредък те са спрели, но градът все още е домакин на някои традиционни карнавали, както и целият регион Ноорд Брабант.

At the carnival in Bergen op Zoom, Netherlands
At the carnival in Bergen op Zoom, Netherlands

Тук можете да видите и Markiezenhof – най-старият градски дворец в Нидерландия, разположен в историческото сърце на града и превърнат в исторически музей.

Освен че помещава музея в Маркезенхоф се провеждат и редица разнообразни събития, като концерти, театрални представления и т.н.

The historical museum of Bergen op Zoom, Netherlands
The historical museum in the old town

Всички снимки от Берген оп Зуум можете да разгледате във фото галерията. Имайте само едно на ум, че са над 100 – все пак живях в този град близо година… 😎

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *