Press "Enter" to skip to content

Ветровитите острови, част 10

Както обикновено - защо да е лесно, като може да бъде трудно?! Част първа, втора, трета, четвър, пета, шеста, седма, осма и девета са тук. Сега да видим къде ще ни заведе десета глава от серията на Ветровитите острови... 😎😆
Също така можете да следите пътуването в реално време в Polarsteps.
За да не претоварвам статията със снимки, те са организирани в галерии, които можете да намерите в края на поста. Приятно четене!

27 октомври 2023 – Кинбрейс, Шотландия

Сутринта Джордж ме закара до автогарата, от която тръгваше автобусът ми за Инвърнес. Не бях успяла да намеря друг хост по пътя и тръгвах директно към Инвърнес и хотела.

My first welcomer (after Ollie and Debora)
My first welcomer (after Ollie and Debora)

Е, те нямаше как да ме посрещант там в момента, така че щях да продължа след Инвърнес с влак до Кинбрасе.

My temporary view through the window at Garvault
My temporary view through the window at Garvault

Държах връзка с Оли през целия ден осведомявайки го къде съм и как се движа и когато слязох от влака в Кинбласе бях силно изненадана, че никой не ме чака.

Добре, че телефонът ми имаше сигнал и добре, че бях подновила плана си предния ден, та имах мобилни данни. Свързах се с Оли отново, докато напрегнато проверявах разписанието на влаковете обратно към инвърнес. За всеки случай…

Оказа се, че някак си Оли беше решил, че всичко това се отнася за утре…

Cup of coffee around the beautiful Garvault
Cup of coffee around the beautiful Garvault

Е, трябваше д го почакам 20-тина минути, но имаше навес на спирката и бях на сухо, така че не беше болка за умиране.

По едно време се появи кола с двама души. Помнех Оли от първата ни среща в Инвърнес преди няколко месеца, но момичето ми беше напълно непознато. Оказа се, че това е Деби – Workaway-ерката, от която щях да поема щафетата.

04 ноември 2023 – Брора, Шотландия

Точно седмица след пристигането ми Дебора си заминава. По план аз трябваше да се появя няколко дни след нейното заминаване, но както обикновено, плановете не са това, което са. Всъщност възможността да срещна този прекрасен човек, макар и само за една седмица си беше чист късмет.

With Debbie still around
With Debbie still around

Няма нищо случайно – трябваше да срещна Деби. Една невероятно мила и добра душа със силна воля за двама, тръгнала от Бразилия да търси мястото си в Европа. Да гради нов живот от нулата. Толкова познато…

И за нея, както и за Лоредана в Ирландия, съм сигурна, че ще успее. Всички знаем (е, поне тия дето сме я яли таз попара), че няма да им е лесно, но тия двете са интелигентни силни момичета, които бързо ще напреднат с градежа на новото.

Goodbye Deb! 🤗
Goodbye Deb! 🤗

Та, за да изпратим Деб, трябваше да идем до Брора, тъй като 1во влакът от Кинбрейс беше канселиран и трябваше да стигнем до Хелмсдейл, за да хване автобус от там, ама пък се оказа, че горивото е в критичния минимум и трябва да заредим, за което пък трябваше да идем още по-нататък – до Брора.

Good luck, Deb! 💖
Good luck, Deb! 💖

Деби се сбогува с помощта на кафе и парче торта и замина към Инвърнес и Глазгоу, където Джордж я чакаше да я приюти. Успех, Деб! 🤗

Around Brora
Around Brora

Ева (Ева и Ейдриън са собствениците на хотела), макар и човек на изкуството (или именно заради това), през цялото време е под напрежение на ръба на паниката и определено не предразполага към спокойна разходка и потапяне в красотата на момента. Лиготии! Трябва да се бърза иначе светът ще се срине! Можеш да режеш с нож тежката атмосфера и напрежението около нея…

Around Brora
Around Brora

Е, каквото – такова, все пак това беше първото ми пътуване из района и аз успях да се порадвам на пейзажите наоколо. Красота! (снимките са от друго пътуване с Оли, нямах шанс с Ева…)

06 ноември 2023 – Турсо, Шотландия

Два дни по-късно трябваше да се ходи на пазар в Турсо. Там беше най-близкия супермаркет – на повече от 70 км.

Around Thurso
Around Thurso

Това беше цената на спокойствието да живееш в средата на нищото. Всъщност само част от цената… Но аз я плащах с удоволствие!

Пък и останалите – избралите с ясно съзнание да живеят откъснати от света, се наслаждават на всяка минута. Е, имаше и „случайно“ попаднали екземпляри, определено не на място, ама то навсякъде е така…

Around Thurso
Around Thurso

Та така, отидохме двете с Ева. Имах по-малко от час за разходка наоколо, така че не видях кой знае колко, но от малкото, което успях да разгледам останах с впечатление за малко и уютно китно градче на океанския бряг.

09 ноември 2023 – Тейн, Шотландия

Още два дни по-късно трябваше да се ходи пак до Брора. Оли беше успял да ми запише час за лекар, така че аз бях задължително присъствие. Шофьорът този път беше Оли, така че напрежението липсваше напълно и се наслаждавах на цялото пътуване.

On the way towards Garvault
On the way towards Garvault

Лекарския преглед приключи бързо, даже чакането не беше повече от 5-10 минути. Само се чудя за какво учат с години тия GP-та, след като дамата, макар и много прията, успя да ми каже по-малко отколкото аз вече сама знаех и ме остави да си вися без решение на проблема…

Snowy peak at the end of October
Snowy peak at the end of October

По план след лекаря трябваше да отидем до най-близкия супермаркет отново. В Брора няма такъв. Така че продължихме до Тейн. Напазарувахме, този път качествено и тръгнахме обратно. Не успях да видя нищо от града, но се надявам да имам втора възможност в близките седмици.

Misty morning
Misty morning

Минахме през касапите Мик и Кен, да приберем поръчаното месо. Успях да се срещна само за минута и със съпругата на единия, която хванахме буквално на вратата и трябваше да излиза. Седнахме на по чаша кафе/чай и сладки приказки. Ама са скици тия двамата! Нямахме много време, трябваше да се приберем до 3 следобед, но ги чакаме за Коледа, и от сега предчувствам купона, който се очертава.

Freedom...
Freedom…

Бързахме. Бързахме бавно обаче… 😉 Без припряност и напрежение, с хубава музика в слънчевия ден, като дори си припявахме на моменти. Даже спряхме за минута да снимам тези красавци край пътя!

12 ноември 2023 – Гарвалт, Шотландия

Както винаги бях станала рано, но този път си беше целенасочено. Прогнозата за деня беше студ, но слънчев студ и бях решила да се възползвам. Нямахме гости, и макар да имаше много работа след проблемите с течащия покрив, можех да се измъкна за малко – никой нямаше да ме чака да му сервирам закуска.

Good morning!
Good morning!

Вечерта питах Оли за някакви ботуши, тъй като мойте не са предвидени да джапат до глезените във вода, а тук това е ситуацията навсякъде наоколо. Научих го по трудния начин при предишната ми разходка, която не продължи дълго.

Misty sunrise
Misty sunrise

Сутринта се промъкнах възможно най-тихо до кухнята (ако кихнеш в северния край на къщата, от южния ще ти кажат „наздраве“) да си намеря ботуши според указанията на Оли и да си направя кафе.

Отмъкнах назаем един термос, избрах си готини и топло изглеждащи ботуши (явно има доста хора с моя номер) и се измъкнах към реката.

Sunrise at Garvault hotel
Sunrise at Garvault hotel

Деб ми беше споменала, че има водоскок някъде нагоре по течението и тъкмо да тръгна натам, рязко завих надясно към баира. То че съм коза, това е известно на всички, ама си имах и логическа причина да драпам нагоре.

Sunrise
Sunrise

Сутринта беше мразовита, небето вече се оцветяваше от приближаващия изгрев, а в ниското край езерото и реката се стелеше мъгла. Всичкото това на камара обещаваше прекрасна картина от високото, така че оставих реката за някоя следваща разходка.

Sunrise over Garvault hotel
Sunrise over Garvault hotel

Драпах през трева до колената и вода до глезените. Абсолютно – дори в баира нагоре си джвакаш с кеф. Вече изплезила език реших, че ще спра на „ееей оная там бърчинка“ и със следващата крачка излязох на някакъв черен път.

Sunrise over Garvault hotel
Sunrise over Garvault hotel

Мамка му! Аз като една отявлена коза се катерих през тресавище, а то имало път. Вярно черен, ама път! Ако знаех можеше да успея да стигна и до върха преди Райчо да се покаже зад ъгъла, ама нейсе…

Е, поне слязох по пътя… 🙈

17 ноември 2023 – Беридейл, Шотландия

Crispy cold beautiful sunrise
Crispy cold beautiful sunrise

Паснахме си доволно с Оли, моя мениджър и другарче през идните месеци тук.

Днес ходихме до Турсо, което си се превърна в истинско приключение… Тръгнахме със стария античен Land Rover, което за мен беше ново преживяване и се оказа сериозна изненада.

The huge tough beast that drove us around
The huge tough beast that drove us around

В марсохода е дори по-студено и ветровито, отколкото навън. Парното просто не съществува. Шал, ръкавици и две якета… А на всичкото отгоре седалката ми се оказа мокра (открих го при първото спиране, когато се надигнах, за намеря начин да се постопля. Е, в момента, в който студеният въздух докосна мокрият ми задник, моментално разбрах защо всъщност ми е толкова студено…)

Та така прекарах деня – замръзнала и с мокър задник… Но пък беше забавно.

At the beautiful cozy coffeehouse The River Bothy in Berriedale
At the beautiful cozy coffeehouse The River Bothy in Berriedale

И през целия ден успях да не посегна на Оли въпреки всичко! Най-вече защото няма да мога да подкарам това антично ръмжащо нещо, но и защото той избра невероятно живописен маршрут и дори ме доведе до красиво уютно кафене за закуска. (където дори успях да изсуша малко дупето си…) 😆🙈😆

30 ноември 2023 – Турсо, Шотландия

https://youtu.be/WbgRZY1wG7c

Та пак с Оли. Тръгна за татуировка и аз, нали на всяка манджа мерудия, та се присламчих подире му.

Thurso River
Thurso River

То и пазаруването е ясно, че това е най-близкия супермаркет, ама докато той се забавляваше мазохистично, аз най-после успях да се помотая по моя си начин.

Old St Peter’s Church, Thurso
Old St Peter’s Church, Thurso

Само час и половина (после още толкова чаках пред Теско, ма това друга тема), ама си ми беше доволно да се огледам наоколо, та даже и гробище си намерих! 😜

Thurso Bridge
Thurso Bridge

Обожавам пътуването с Оли – няма напрежение, само смях, релакс и приятни разговори. Искрено съжалявах като стигнахме обратно в Гарвалт…


GALERIES

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *