Press "Enter" to skip to content

Ветровитите острови, част 9

Както обикновено - защо да е лесно, като може да бъде трудно?! Част първа, втора, трета, четвърта, петата, шестата, седмата и осмата са тук. Сега да видим къде ще ни заведе девета глава от серията на Ветровитите острови... 😎😆
Също така можете да следите пътуването в реално време в Polarsteps.
За да не претоварвам статията със снимки, те са организирани в галерии, които можете да намерите в края на поста. Приятно четене!

4 октомври 2023 – Корк, Ирландия

Каквото мнение си бях съставила за Денис още преди да го видя, изцяло се потвърди при срещата ни. Не питах за русалки, че ще ще да хукне да ги търси из Америката…

A sunny walk to Dunboy Castle (which doesn't exists) near Castletownbere
A sunny walk to Dunboy Castle (which doesn’t exists) near Castletownbere

Та никак не бях изненадана, когато една сутрин, няколко дни след като намери заместник на Хендрике (и мен, съответно), от нищото ми каза, че мога да си събирам багажа.

Waiting for the time to pass at Salt cafe
Waiting for the time to pass at Salt cafe

Само се усмихнах, завъртях се кръгом и метнах лаптопа в раницата – всичко останало беше вече опаковано. Интуицията ми ме беше предупредила няколко дни по-рано и аз бях готова.

Нямаше драма, имах и късмет, че не валеше и след 10 минути вече пътувах към Корк. На стоп, разбира се. Четири човека и бях в Корк по обяд! 😉

Waiting for the time to pass at Black Market
Waiting for the time to pass at Black Market

Планувала бях да стигна до Корк точно една седмица по-късно, така че и организацията на пътуването и престоя ми беше за след седмица.

Та нямах много варианти – вече бях на пътя, което значеше около 2-3 часа до Корк и нямаше време да търся нов хост. То и няма много в района, колкото и да е странно.

View of Lee river towards Saint Fin Barre's Cathedral
View of Lee river towards Saint Fin Barre’s Cathedral

Само да вметна, че нощувка в ХОСТЕЛ, не хотел, е 50 евро. Къщите за гости – B&B, започват от 130, за хотелите изобщо не искам и да знам. Май даже в Швейцария, която бързах да прекося с минимум нощувки, не е толкова скъпо…

View of Saint Fin Barre's Cathedral
View of Saint Fin Barre’s Cathedral

Марион, хостът ми за след седмица, беше споменала нещо за пътуване до Дъблин, така че изобщо не смятах да я притеснявам с въпроси, само ѝ писах, че има неочакван обрат, който може да повлияе на визитата ми. Нема сЪ появя, дИмекь! 🤭

View of Elizabeth Fort
View of Elizabeth Fort

Имах и още една надежда, макар и много слаба, тъй като ставаше дума за работещ човек и самотен родител, който едва ли би бил в състояние да реагира толкова неочаквано в последния момент. Беше приятел на приятел на приятел…

Негови приятели бяха отсядали при Мишка в Дъблин и връзката беше малко имагинерна, но пък ние шашавите се надушваме от далече.

View of Elizabeth Fort and Saint Fin Barre's Cathedral
View of Elizabeth Fort and Saint Fin Barre’s Cathedral

Бях говорила с него и преди, но именно заради сложната ситуация със съквартиранти, 12 часови смени и дете на 7, организирах престоя си при Марион. И все пак Ярослав беше оставил вратата отворена – „Ако се наложи, можеш да разчиташ.“

View of Elizabeth Fort and Saint Fin Barre's Cathedral
View of Elizabeth Fort and Saint Fin Barre’s Cathedral

Ами някак имах усещането, че ще се наложи, както и стана. Опасявах се, че е твърде кратко предизвестието, но се надявах да може да ме приюти поне за една нощ и да продължа на следващия ден към Дъблин.

Street mural in Cork
Street mural in Cork

Нямах друг вариант. Цяла седмица дупка беше почти невъзможно да покрия в последната секунда. Щеше да се наложи да прескоча всички планирани спирки и да се тропосам директно в Дъблин. Нямаше време за нова организация. Не бях питала Мишка дали може да ме приема, че и тя е доста ангажирана, но бях сигурна, че няма да ме остави на улицата. Все нещо щяхме да измислим…

7 октомври 2023 – Корк, Ирландия

След като бях писала на Марион, че има промяна в плана, писах и на Ярослав със слаба, но все пак надежда, че ще успее да ме приюти поне за една нощ.

Around Cork
Around Cork

Още бях в първата (от 4) кола, когато получих отговор и от двамата. И двамата бяха готови да ме приберат! Благодарих на моя ангел хранител, който винаги бди над мен и се заех да организирам нещата в главата си, след което и с Ярослав и Марион.

Old Town Whiskey Bar at Bodega, Cork
Old Town Whiskey Bar at Bodega, Cork

Марион имаше други сърфъри в момента, но щеше да намери местенце и за мен. При Ярослав можех да остана максимум 2 дни с надеждата да не притеснявам него или съквартирантите му твърде много, тъй като той не беше част от „общността на сърфиращите“ – той беше просто прияетл на приятел на приятел, който подаваше ръка за помощ на непознат!

The goddess of Cork mural
The goddess of Cork mural

И така, скроих набързо плана – отивам при Ярослав за 1-2 нощи, за да не претоварвам Марион, след което 1-2 нощи при нея и после ще видим, до тогава ще го измисля. Поне ще успея да видя нещо от Корк вместо просто да прецапам транзит накичена с раниците.

9 октомври 2023 – Корк, Ирландия

Ярослав ме прие с отворени обятия споделяйки всичко, което има с един непознат. Съквартирантите му, очевидно с не толкова отворена нагласа, някак бяха приели ситуацията, че ще имат непозната наоколо за няколко дни. Личеше, че не са очаровани, но не бяха и против.

Around Blackrock, Cork
Around Blackrock, Cork

Почти не виждах Ярослав – с неговите 12 часови смени, той излизаше в 6 сутринта и се прибираше след 8:30, което ни даваше около 2 часа време докато вечеря сваля напрежението от деня с чаша вино.

Blackrock Castle Observatory, Cork
Blackrock Castle Observatory, Cork

Останах 2 нощи и се чувствах в наистина приятелска обстановка. Марион не издържа на любопитството да се срещне с щурата дето се появява седмица по-рано и всъщност ме намери още първия ден, докато натоварена с Роберто и Карла, чаках да стане 8:30 вечерта, за да се прибере Ярослав и да може да ме посрещне.

Walk towards the Blackrock Castle

Разходихме се наоколо, побъбрихме и тя ме закара до адреса, от който 2 дни по-късно си ме натовари обратно, за да ме разтовари в собствената си всекидневна. За една нощ. Тъй като двойката сърфъри бяха още при нея, аз прекарах първата нощ на дивана и като бонус се запознах с шашавите Геши и Томас, обикалящи на велосипеди.

Street mural in Cork and my lovely host with some other guests
Street mural in Cork and my lovely host with some other guests

След като те си тръгнаха на следващия ден, аз се преместих в стаята за гости и попитах Марион колко дълго смята да ме задържи наоколо, за да подготвя следващата стъпка от маршрута. Е, оказа се, че смята да ме задържи до първоначално уговорената дата, което си беше цяла седмица! Така нямаше нужда да адаптирам нищо от предишните уговорки, а и ми даваше допълнително време да разгледам Корк.

Marion and the flowers
Marion and the flowers

Двете бяхме шашваи кози с еднакво мислене и начин на живот, така че добре си паснахме и се възползвахме от даденото ни време. Както и от редките слънчеви моменти в ирландското време.

13 октомври 2023 – Уатърфорд, Ирландия

Сутринта в кухнята се натъкнах на новата си табела за стопиране към Уотърфорд – произведение на изкуството от Марион.

The hitchhiking sign Marion made for me
The hitchhiking sign Marion made for me

Предната вечер имахме спор относно времето ми на тръгване. Винаги излизам възможно най-рано, Шансовете ми са най-добри, когато хората тръгват за работа. Тя обаче успя да ме убеди, че хората идват в Корк на работа и няма кой да ме вземе толкова рано.

Беше ми доста напрегнато, но реших да ѝ се доверя. В краен случай имах автобус на всеки час. Така че по обяд Марион ме натовари на колата и ме изкара малко извън града.

Hitchhiking towards...
Hitchhiking towards…

Няколко минути ми трябваха, за да установя, че мястото не е особено подходящо, така че тръгнах напред – един дядо ми беше казал, че има автобусна спирка някъде напред и планирах да се тропосам там.

In front of the Museum of time in Waterford
In front of the Museum of time in Waterford

Ама не се наложи. Вървях си и от време на време се обръщах развявайки табелата си. И накрая се получи. Някой ми спря! 😁 Говорихме си пътьом и съвсем не се изненадах като ми каза, че ако си бях седяла на първоначалната позиция, нямаше да ми спре. „Твърде рисковано и опасно е на това място.“ Усмихнах се на себе си и се поздравих за правилната преценка! 😉

A new friend - Martin from Poland
A new friend – Martin from Poland

Първият ми транспорт ме остави до супермаркета в едно градче напред и тъкмо чаках на светофара, за да пресека и да тръгна да излизам от града, когато някой ме заговори. Един господин ме попита дали имам нужда от превоз, при което аз се ухилих до уши – ама иска ли питане! „Ама не се ли страхуваш да се качиш при мен?!“ Аз се разсмях. „А трябва ли?! Ако се готвиш да ме отвличаш мога само да ти съчувствам“ Той се разсмя на свой ред. Аз продължих: „Говориш със стопаджия! Ако ме беше страх да се качвам при непознати, щях да си хвана автобуса (по-скоро щях още да си седя вкъщи…).“

Та така, този път стопът намери мен. И ме дръпна още малко напред до една бензиностанция край пътя.

Somewhere around Waterford and the famous Waterford walls
Somewhere around Waterford and the famous Waterford walls

Тропосах Роберто на дувара (Карла си е винаги на гърба ми, че мое да съм шашава, ма чак па проста не съм) и се тропосах край пътя с фенси табелата си. Тъкмо се нахилих и чувам клаксон, Брех, нема никой на пътя. Гледам край мен – нищо. Пак клаксон. Обръщам се кръгом – един голям камион тъкмо се готви да излиза от бензиностанцията и шофьорът ми прави знаци да обърна табелата да я прочете, при което се ухилва до уши и ми маха да се качвам. Да бе, то лесно да махнеш, ма как се катери Роберто по това високо животно, баси!

Somewhere around Waterford and the famous Waterford walls
Somewhere around Waterford and the famous Waterford walls

Е, с дружни усилия го покатерихме. Поляк, моторджия (и жена му също) и приключенец. Успя да се намъкне почти в центъра на града, само за да ме остави на адреса.

Прекрасна компания, така и не усетих кога се изнизаха 100+ километра!

Somewhere around Waterford and the famous Waterford walls
Somewhere around Waterford and the famous Waterford walls

Лесно намерих дома на Самуел, който ме посрещна с чаша чай и усмивка. Оказа се, че работи от вкъщи и е много зает, така че след няколко минути ме остави и се върна пред програмния код.

Аз пък хванах да обиколя малко прословутите уотърфордски стени. На другия ден довърших обиколката. С една дума – Красиво!

One of the many churches in Waterford
One of the many churches in Waterford

Вечерта имаше барбекю и компанията беше супер интернационална, което беше забавно и интересно преживяване. За съжаление, аз не съм нощна птица, а и сутринта ме чакаше ранен старт на стоп към Килкени, така че към 9 вече клюмах. По едно време явно няколкй се усети и народа лекичко се изнесе от „моята“ стая, а Сам ми донесе завивките.

Somewhere around Waterford and the famous Waterford walls
Somewhere around Waterford and the famous Waterford walls

Сбогувах се с всички, включително и с домакина си. Не го видях повече. Сутринта излязох в 10 и, както може да се очаква, всички още спяха… 🤷🏻‍♀️😁

16 октомври 2023 – Инчмор, Ирландия

Mary - the lady who changed her direction, just to take me out of the town so I have better chance getting a ride!
Mary – the lady who changed her direction, just to take me out of the town so I have better chance getting a ride!

Разбира се, за да стопирам, трябваше да съм извън или поне накрая на града. Да де, ама аз бях по средата. И с Роберто и Карла, определено не ми се ходеше 3+ км, така че се тропосах на близката спирка с табела в ръка и се занадявах.

At the exit of Waterford hitchhiking towards Kilkenny
At the exit of Waterford hitchhiking towards Kilkenny

Не мина много и една дама натина клаксона и ми махна да отида при нея. Мери беше в обратна посока. Обаче знаеше, че трудно ще намеря превоз от центъра на града, така че беше решила да ме изкара на правилното място.

Somewhere around Kilkenny
Somewhere around Kilkenny

След по-малко от 5 минути на новото място, вече пътувах към Килкени. Пристигнах доста преди обяд и Дан, хостът ми там, беше леко изненадан. Не повече от мен, със сигурност. Та си поседнах да почакам на една пейка на слънчице и на чист въздух до коша за боклук. 😜

View from Kilkenny Castle
View from Kilkenny Castle

Скоро се появи и Дан, метнахме Роберто в колата да прави компания на кучето Луна, и Дан ме поведе да ми покаже наоколо и разкаже – така и така бяхме в центъра на Килкени.

At Kilkenny
At Kilkenny

15 октомври 2023 – Килкени, Ирландия

След разходката из града се отправихме към други интересни места – стари замъци, църкви и гробища. Дан, бидейки археолог, беше непресъхващ извор на истории, което направи обиколката още по-интересна.

At Kells Priory, Kilkenny
At Kells Priory, Kilkenny

За финал седнахме на по бира. По негова препоръка (що’т го светнЪх, че Гинес не е мойто нещо) пробвах червена бира, която до скоро е била местна и се е произвеждала в Килкени. Докато гиганта Гинес не я е купил и сега се прави в Дъблин. (незначителна част от познанията на Дан за региона и историята му)

Sláinte! 😉
Sláinte! 😉

Преди години Дан беше купил и със собствен труд възстановил стара фермерска къща в средата на нищото. Прекрасно място! Красота, спокойствие…. Можех да остана с месеци…

Inchmore, Kilkenny
Inchmore, Kilkenny

Дан пое готвенето само че салатата (изцяло от неговата градина, включително краставицата и домата!) и майонезата бяха поверени на моя милост. Дан остана приятно изненадан. Даже открих някои растения в градината му, за които сам не подозираше. 😉

18 октомври 2023 – Дъблин, Ирландия

Три, вместо предвидените два дни, отлетяха неусетно в компанията на Дан и Луна в спокойствието и уюта на старата фермерска къща. Дан трябваше да пътува до Дъблин на следващия ден и, разбира се, аз се натоварих при него с целия си антураж.

Щастлива случайност, може би… 😎

Dan dropping me off somewhere in Dublin
Dan dropping me off somewhere in Dublin

Трафикът на 30 км преди Дъблин беше вече ужасен. Буквално спряхме. Лудница. Дан закъсняваше за работа, така че нямаше време за нищо друго, освен да ме остави на близката автобусна спирка. И изсипа в шепата ми „дребни за автобус“ (трябва да имаш точно, не връщат ресто). Дан… Вече ми липсва…

Arriving with Dan at Dublin
Arriving with Dan at Dublin

Дребни, дребни, колко да са дребни след като освен автобуса ми осигуриха и чаша ирландско кафе в любимия пъб, в който отново отидохме заедно с Мишка. Мисля, че Дан беше смятал такси, не автобус… 🤗❤

At Johnnie Fox's again
At Johnnie Fox’s again

Та така, след като се повозих около час на автобус, се изсипах да чакам следващия, който да ме закара възможно най-близо до Мишка. Блея гаргите и нернича, че Роберто и Карла стават все по-тежки с всяка минута, па автобуса го няма и няма.

Unexpected meeting with Hannah - one of the few people in Dublin I know!
Unexpected meeting with Hannah – one of the few people in Dublin I know!

Погледът ми разсеяно пробягва през усмихнато женско лице, приближаващо към спирката – просто жена с дете отиващи нанякъде. Продължавам да блея около половин секунда, докато мозъкът ми асимилира факта, че дамата е твърде далече, за да се усмихва от чиста любезност. Обръщам се отново към нея – ми разбира се – Хана!

Какви са шансовете в многохиляден град, където познавам точно 3ма човека и двама от тях са вкъщи и ме чакат, аз да се натъкна на третия, в няколкото минути прекарани на спирка някъде в неизвестното?!?! Горе-долу каквито са и шансовете да пътувам успешно, по начина, по който го правя, мисля… 😜

At Johnnie Fox's again with Miska
At Johnnie Fox’s again with Miska

Хана реши да плати в автобуса с нейната карта и за мен, шофьорът обаче прецени, че Роберто е достатъчно респектиращ пропуск и няма нужда от билет, така че… 😉

At Johnnie Fox's pub near Dublin
At Johnnie Fox’s pub near Dublin

Мишка ме чакаше и, въпреки, че имаше друг каучсърфинг гост, ме посрещна с отворени обятия, както винаги!
Аз всъщност бях в Дъблин само, за да се видя с нея и Брида. Ако не бяха те двете, щях да го мина транзит в посока Северна Ирландия.

At Johnnie Fox's again with Miska
At Johnnie Fox’s again with Miska

Коктейлът от уиски и джинджифилов йейл беше чудесен завършек на един прекрасен ден! 🤗

Не беше много трудно да решим къде да идем на следващия ден – любимият ми пъб, в който не успях да направя хубави снимки предния път. Разбира се Джони Фокс беше само повод, за да си спретнем приятна разходка за по бира/ирландско кафе. Смятам, че Дан би бил доволен от начина, по който „дребните за автобус“ бяха употребени! 😜

At Johnnie Fox's pub near Dublin
At Johnnie Fox’s pub near Dublin

20 октомври 2023 – Глендалох, Ирландия

Брида, знаейки, че в Мишка сме като в дядовата ръкавичка, още по пътя ми беше предложила да остана при нея ако искам. Така че на следващия ден дойда, натовари ме с цялата менажерия и ме закара в тях.

Ginger ale & whiskey cocktail with Breda, mmmmm....
Ginger ale & whiskey cocktail with Breda, mmmmm….

Тя беше работила цял ден, аз бях обикаляла поляни, гробища и пъбове (разходката до Джони Фокс), така че и двете бяхме изморени и след час-два бъбрене аз се скрих под завивките и потънах в небитието.

At Glendalough near Dublin with Breda and Miska
At Glendalough near Dublin with Breda and Miska

На следващия ден двете с Мишка бяха решили да ме заведат на някакво специално място. Идея нямах колко далече беше това място обаче…

At Glendalough near Dublin with Breda and Miska
At Glendalough near Dublin with Breda and Miska

Като стигнахме там и трите бяхме изгладнели, а Брида реши да ни поглези със закуска. Е, това беше нещо, което не бях опитвала и определено ще запомня – сьомга и бъркани яйца.

Salmon and eggs breakfast - damn delicious!
Salmon and eggs breakfast – damn delicious!

Мамка му, вкусно беше! И много беше, щях да се пръсна, ама не му се дадох – изях си го! 😆🤪

At Glendalough near Dublin with Breda and Miska
At Glendalough near Dublin with Breda and Miska

След това дойде ред на дъждовната разходка из старото гробище с кула, като тази, която Дан ми беше показал, и кратка отбивка до езерото.

At Glendalough near Dublin with Breda and Miska
At Glendalough near Dublin with Breda and Miska

Беше прекрасно, а в хубаво време Глендалох определено ще да е зашеметяващо красиво и спокойно място (ако изключим туристите, от които съм сигурна, че ще прелива в слънчев ден).

Ginger ale & whiskey cocktail with Breda, mmmmm....
Ginger ale & whiskey cocktail with Breda, mmmmm….

Вечерта Брида продължи да ме глези и приготви подобрена версия на същия коктейл, само че този път с лайм и кафява захар. Ммммм… Три пъти… 🙈🤫

21 октомври 2023 – Гробището Гласневин, Дъблин, Ирландия

Това беше последният ми ден в Дъблин, а на следващия ден щях да продължа към Северна Ирландия и Брида заедно със съпругът ѝ Евън (помните среднощната обиколка на Дъблин на задната седалка на Харли, нали?) ме заведоха на най-старото гробище в Дъблин.

With Breda and Evan at Glasnevin Cemetery, Dublin
With Breda and Evan at Glasnevin Cemetery, Dublin

Естествено, че беше моя идея! Другите предложения бяха Ботаническата градина, Дъблинския замък, Катедралата Св. Патрик… Е, исках да видя и тях, но при ограниченото време, с което разполагах, гробището спечели без конкуренция!

At Glasnevin Cemetery, Dublin
At Glasnevin Cemetery, Dublin

И не съжалих. Беше ми супер интересно. За капак Брида ни включи и в организиран тур, в който гида не се скъпеше на приказки. За съжаление, никое от споменатите имена не ми говореше нищо – не съм особено запозната с историята на Ирландия, а за капак не помня имена!

Daniel O'Connell's tower at Glasnevin Cemetery, Dublin
Daniel O’Connell’s tower at Glasnevin Cemetery, Dublin

Та половината от разказите минаха покрай мен, но останалата половина все пак си заслужаваше! 😉

22 октомври 2023 – Фарът Пулбег, Дъблин, Ирландия

За пореден път планът се промени в последния момент и вместо да се включа във Workaway за една седмица близо до Енискилен, щях да остана при стар приятел на Мишка за няколко дни в Белфаст. Не само това, но той щеше да ме вземе направо от нейното жилище, тъй като тъкмо минаваше на път за вкъщи от Голуей…

At Poolbeg Lighthouse with Miska
At Poolbeg Lighthouse with Miska

Само че щеше да мине вечерта, което ни оставяше почти цял ден свободен. Брида имаше ангажимент и семейно трябваше да пътуват, така че ме оставиха при Мишка и се сбогувахме до следващия път.

At Poolbeg Lighthouse, Dublin
At Poolbeg Lighthouse, Dublin

Аз бях доволна да седя пред чаша кафе и да си бъбря с Мишка, но тя беше решена да ме заведе някъде за последно преди да замина. И ме заведе!

At Poolbeg Lighthouse, Dublin
At Poolbeg Lighthouse, Dublin

Екипирана с очилата на Брида, якето на Мишка и дънките подарък от Брида, както и с неизменните две камери, се озовах на едно от емблематичните за Дъблин места – Poolbeg Lighthouse.

At Poolbeg Lighthouse, Dublin
At Poolbeg Lighthouse, Dublin

Имахме късмет и с времето – макар и студено и ветровито, беше слънчево и чудесно за разходка и снимки!

22 октомври 2023 – Глено, Северна Ирландия

Оказа се, че Фабриз живее в Глено, не в Белфаст, но аз нямах против. Е, нямаше да видя Белфаст, ама вероятно щях да оцелея въпреки това.

I believe I can fly...
I believe I can fly…

Имах само два дни, така или иначе, тъй като след като ангажиментът ми в Енискилен отпадна, набързо бях стъкмила нов план. А и не исках да притеснявам излишно приятелите на приятелите си.

23 октомври 2023 – Антрим, Северна Ирландия

Antrim Castle
Antrim Castle

Фабриз беше зает. На следващия ден имаше час за лекар близо до Антрим. На мен, разбира се, не ми говореше нищо, но когато ми предложи да ме закара до там и да ме остави да се мотая докато той приключи с доктора, никак не се и замислих даже.

Somewhere around Antrim
Somewhere around Antrim

Пътьом, в процеса на разговор, стана дума, че нямам паунди в мен, а тук еврата не ги обичат, при което Фабриз ми изсипа цял джоб монети (поне 7-8 паунда имаше) за кафе ако се наложи да се скрия някъде от студа.

Barbican Gate Lodge
Barbican Gate Lodge

Не беше студено. Времето беше слънчево и прекрасно за разходка и снимки. Навъртях почти 20 км преди Фабриз да се обади, че пътува да ме прибере.

25 октомври 2023 – Глазгоу, Шотландия

Рано сутринта Фабриз ме закара до пристанището на Ларне, като ми напомни, че в негово лице винаги мога да намеря помощ и опора!

On my way to cross to Scotland
On my way to cross to Scotland

Междувременно, Оли (мениджърът на хотела, където щях да прекарам следващите месеци) ме уведоми (добре, че попитах!) за промяна в плана – трябваше да съм там на 3ти ноември вместо на 30 октомври. Беше малко късно за реакция – ако знаех навреме можех да остана още някой ден при Фабриз, ама каквото – такова

Не успях да намеря никаква информация онлайн за автобус от другата страна и нямах идея как ще се придвижа до Глазгоу, но разчитах, че фериботно пристанище няма как да няма добри транспортни връзки.

A bit of catching up with computer stuff on the ferry trip to Scotland
A bit of catching up with computer stuff on the ferry trip to Scotland

Дръжки! Трябваше да чакам час и половина за да се придвижа само до някъде, от където да търся друг вариант за да се добера до Глазгоу. Пак дръжки! При това слънце няма начин да увисна да чакам без да знам какво. Благодарих на девойката на гишето за информацията, нарамих двете си другарчета и се понесох към пътя. Мисля, че я оставих силно замислена, ама съм сигурна, че ще оцелее момичето…

Here we go again - Scotland!
Here we go again – Scotland!

Тропосах се край пътя, като дори рискувах да сваля Роберто от раменете си. Това си беше предизвикателство, а и нямах никакъв шанс да го метна отново на гръб без чужда помощ или нещо високо, на което да го подпра. Пътят не беше особено натоварен и можеше да отнеме часове, така че беше по-добре да рискувам да го сваля, отколкото да го държа на гръб.

On my way towards Glasgow singing "The Gambler" with Irish guys - LMAO
On my way towards Glasgow singing „The Gambler“ with Irish guys – LMAO

Е, отне около 10 минути преди работнически бус с двама ухилени ирландци да натовари и мен и Роберто. Решиха да спрат за цигари и ме питаха искам ли… така и не разбрах какво, което за тях веднага означаваше, че трябва да ми го купят, за да го знам за следващия път!

The guys were certain that I need to try those and they made sure they are inside my backpack...
The guys were certain that I need to try those and they made sure they are inside my backpack…

Заедно с кенче кока-кола (аз исках само кафе, ама за късмет кафемашината не работеше 😆🙈). Ей там на снимката е. И е сладко, разбира се. И да, вкусно се оказа. 😉

По пътя се смяхме и пяхме. Нещо радиото не пожела да тръгне и те подкараха… Картоиграчът на Кени Роджърс! Една от любимите ми песни и сигурно единствената, чийто текст знам изцяло. Та купонът беше пълен! Смях и песни!

Two Irish guys gave me a ride right after arriving in Scotland. What a fun we had!
Two Irish guys gave me a ride right after arriving in Scotland. What a fun we had!

„Не те ли е страх, аз може да съм убиец?“ След около минута отварачката на кенчето се чупи и не може да се отвори, при което аз вадя ножа от калъфа на кръста си, за да го пробием. Иска ми се да бях снимала израженията им и последвалия бурен смях от който се превивахме и тримата поне 5 минути! 😆😆😆

At Loch Lomond
At Loch Lomond

Те бяха в посока Единбург, така че като стигнахме Глазгоу слязоха от магистралата, само за да ме оставят, след което трябваше да се върнат обратно в трафика за ислизане от града. Слязох, сбогувахме се и се зачоплих в навигацията да видя къде съм, да обясня на хоста ми Джордж и да видя как мога да се добера до уговореното с него място за среща.

By Loch Lomond
By Loch Lomond

Бях се улисала в това, когато ме сепна клаксон. Вдигнах изненадано глава, само за да срещна отново усмихнатите ирландски лица. Те изобщо не бяха тръгнали още! Помахаха ми да ида до буса, отвориха прозореца и изсипаха шепа монети в ръцете ми: „Тук са 10 паунда, да ни запомниш и да ти помогнат поне малко“ Докато аз се бях ровила в навигацията, те бяха ровили по джобовете си да съберат поне 10 паунда да ми дадат… 🙏🏻❤🙏🏻

Don't touch my camera, George! (at Loch Lomond)
Don’t touch my camera, George! (at Loch Lomond)

Просълзена от жеста помахах за сбогом отново и най-после успях да се ориентирам и да обясня на Джордж къде съм и че тръгвам да търся автобусна спирка. Само, за да получа отговор – Ако можеш да намериш място да ме изчакаш, не мърдай от там, идвам да те взема.

Ама че ден……

26 октомври 2023 – Лох Ломонд, Шотландия

На следващия ден Джордж предложи да ме заведе до Лох Ломонд. Не можех да повярвам! Това беше супер далече и едва ли бих имала друг шанс да отида там.

Having lunch with George at "The Village Rest" in beautiful Luss by Loch Lomond
Having lunch with George at „The Village Rest“ in beautiful Luss by Loch Lomond

Пътят беше дълъг, но есента, го беше украсила във всички цветове и беше абсолютно удоволствие. Прекарахме деня в разговори и смях. Спряхме за обяд в малкото селище Лус – твърде туристическо за моя вкус, но за наш късмет беше почти празно.

The old church in Luss with the viking graves
The old church in Luss with the viking graves

Прекрасно място с очарователно старо гробище и църква. По думите на Джордж, това са викингски гробове.

Don't touch my camera, George! (at Loch Lomond)
Don’t touch my camera, George! (at Loch Lomond)

Продължихме към водопадите и 300 годишния пъб – Drovers, който никога не е бил основно ремонтиран. За сега единствен конкурент на моя дъблински фаворит.

Got you!!! (at the 300 year old pub - The Drovers Inn, which has never been overhauled)
Got you!!! (at the 300 year old pub – The Drovers Inn, which has never been overhauled)

Вечерта завършихме с китайско и още и още разговори.

At Glen Falloch, Loch Lomond
At Glen Falloch, Loch Lomond

GALERIES

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *