Press "Enter" to skip to content

Дордрехт (Dordrecht)

Денят, в който тръгнах към Дордрехт се оказа слънчев и топъл мартенски ден – просто перфектно време за разходка.

Walking around Dordrecht, Netherlands
Walking around Dordrecht, Netherlands

Така че сравнително рано сутринта се метнах на влака и потеглих. Срещата ми с Анна (дамата от Каучсърфинг, при която щях да нощувам) беше в следобедните часове, така че имах часове за скитане наоколо и обикаляне където ме отведат краката.

Walking around Dordrecht, Netherlands
Walking around Dordrecht, Netherlands

Според Уикипедия Дордрехт е най-старият град в Холандия с изключително богата история и култура. От същия източник е и информацията, че от 2001 г. Варна е негов град-партньор.

That should have been a long wait here, but she is not giving up, I can tell! 😉 - Dordrecht, Netherlands
That should have been a long wait here, but she is not giving up, I can tell! 😉 – Dordrecht, Netherlands

Както винаги тръгнах натам без никакво планиране. Единственото, което имах наум, беше, че там има Primark, така че трябваше задължително да започна оттам (нищо общо с история и култура, само скучни битовизми… 😁). Освен този магазин, другият адрес в GPS-а ми, където трябваше да отида в късния следобед, беше този на Ана.

Beautiful ceramic shop in Dordrecht, Netherlands
Beautiful ceramic shop in Dordrecht, Netherlands

След като купих необходимото, избрах произволна посока и започнах импровизираната си обиколка. Оказа се, че е пазарен ден, така че цялата централна част беше пълна с хора и отвсякъде се носеше онази изкусителна сладка миризма на храна, приготвяна на място (е, не са кебапчета и кюфтета, но техния холандски еквивалент 😆).

Walking around Dordrecht, Netherlands
Walking around Dordrecht, Netherlands

В центъра на средновековния град се намират над 950 паметника. На сравнително малка площ в града се намират и 7 исторически църкви, както и 6 музея, а всяка година се провеждат множество фестивали и събития.

Със сигурност съм видяла доста от тях, но поради липсата на местен разказвач и каквато и да било планировка от моя страна, изобщо не бях сигурна какво гледам. Честно казано, не ме интересуваше особено. В този момент бях щастлива и дишах с пълни гърди наслаждавайки се на свободата и попивайки атмосферата на града.

Statue of Johan and Cornelis de Witt, the founders of Dordrecht, Netherlands
Statue of Johan and Cornelis de Witt, the founders of Dordrecht, Netherlands

Църквата Grote Kerk (голямата църква) в Дордрехт, официално наричана Църквата на Дева Мария, е голяма църква в стил брабантинска готика и най-голямата църква в града. Построена е между 1284 и 1470 г., макар че някои части са по-нови. През 1572 г. става протестантска църква и продължава да бъде действаща, като понастоящем е собственост на Протестантската църква в Нидерландия.

The Grote Kerk of Dordrecht, officially the Church of Our Lady
The Grote Kerk of Dordrecht, officially the Church of Our Lady

Портата на Голямата глава (Groothoofdspoort) е оригиналната градска порта, построена през 14-ти и 15-ти век. Разположена е на мястото, където се събират реките Мьоза, Мерве и Рейн.

The Groothoofdspoort ('Big Head's Gate') is the original city gate of Dordrecht, Netherlands
The Groothoofdspoort (‘Big Head’s Gate’) is the original city gate of Dordrecht, Netherlands

Кметството е ренесансова сграда край едно от градските пристанища. Тя е седалище на управата на града, който за първи път получава градски права през 1220 г. Днес все още е мястото, където жителите често провеждат сватбените си церемонии.

Stadhuis city hall, built in 1383 - Dordrecht, Netherlands
Stadhuis city hall, built in 1383 – Dordrecht, Netherlands

На следващия ден с Анна се разходихме из голям красив парк, който бях пропуснала при самотната си обиколка. Срещнахме и някои от неговите обитатели лежерно препичащи се на мартенското слънце. След това седнахме на кафе и аз си хванах следобедния влак за вкъщи.

Sunbathing in Dordrecht, Netherlands
Sunbathing in Dordrecht, Netherlands

Останалите снимки от Дордрехт можете да разгледате в галерията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *