Press "Enter" to skip to content

Какво да вземем със себе си?

И така, какво точно е нужно да вземем със себе си в тези наши раници? Тук ще споделя своя опит, без изобщо да претендирам за експертност.

При тестовите ми пътувания в България (до Кърджали и Рила) и до Турция използвах „малка42 литрова раница. Успях да събера всичко нужно, но не и В нея – много от нещата висяха накачени отвън (например палатката, спалния чувал, шалтето и т.н.), което определено не беше много удобно и отнемаше много от комфорта на иначе качествената и стабилна раница.

Left poor Roberto waiting for me on the burning sun at noon... (Hmmm, doesn't sound that bad to name your backpack... 🤔 😆)
Left poor Roberto waiting for me on the burning sun at noon… (Hmmm, doesn’t sound that bad to name your backpack… 🤔 😆)

Това няма нужда да го подчертавам, нали? КАЧЕСТВЕНА раница е първата и задължителна покупка! От качеството на раницата зависи как ще се чувства тялото при ходенето, как ще бъде съхраняван багажа и в какво състояние.

И така, преди да тръгна на моето приключениеНа север„, раницата беше сменена с 80+15 литра. (Отново на същата марка (няма да правя реклама, който се интересува, с удоволствие ще отговоря лично) – изпитана и доказана с времето, макар и доста скъпа, инвестицията се изплаща.) Тъй като вече всичко (без шалтето) влезе вътре и целият багаж беше много по-спретнат и стабилен – нищо не виси и не се лашка при ходене.

Първият тест на раницата беше на двуседмичен трип до близката Румъния заедно с дъщеря ми, която се сдоби с „малката“ ми раница.

Double size… and ready to go!
Double size… and ready to go!

И така, да започнем с бельото. Имах 4 чифта (5, ако броим тези на мен) чорапи и още толкова бикини, които всъщност не се наложи да използвам, тъй като имах възможност да пера всеки ден и реално въртях само 2 чифта. Въпреки това, съвсем няма гаранция, че ще мога да пера редовно, така че определено са си нужни. Също така резервен сутиен – определено от полза, когато цял ден си се потил и трябва да го изпереш, а той рядко изсъхва до сутринта, разбира се.

Всички дрехи, които нося (или почти всички), са туристически, за да са бързосъхнещи и леки.
What to bring with you - T-shirts, pants, towel...
What to bring with you – T-shirts, pants, towel…

Следваща стъпка: Започваме с хавлия (туристическа, разбира се), 2 тениски (+1 на мен), дълги и къси туристически панталони, къс клин (+ 1), 1 дълъг термо клин, 2 блузи с дълъг ръкав (все пак бях тръгнала на север!). В допълнение носех една туника (на снимката по-долу), което, в комбинация с късия клин, беше официалният ми тоалет – тежи сигурно 20 грама и изсъхва за броени минути! 😎 Всичко без туниката е част от туристическата екипировка – леко, практично и бързосъхнещо.

Рядко използвах втората резервна тениска и дългия клин (блузите с дълъг ръкав влязоха в употреба след като пристигнах в Холандия, но то това беше и планът). Още веднъж – това беше само защото всеки ден имах възможност да пера (на ръка, разбира се) и дрехите успяваха да изсъхнат. Нещо, което е доста под въпрос при дълго пътуване от този вид.

At Cișmigiu Gardens, Bucharest
At Cișmigiu Gardens, Bucharest

Козметика: Абе каква козметика, какви 5 лева, нали някой трябва да го носи всичкото това?! Задължителните паста и четка за зъби, сапун, малки (30 ml) разфасовки с шампоан и балсам (като второто си е направо излишен лукс), сух дезодорант против изпотяване и крем за ръце. О, разбира се и тапите ми за уши задължително! 😆

В допълнение имах и малка (отново 30 ml) бутилка с репелент (собствено производство, както и сапуна 😉)

What to bring with you - Let's not forget the higiene as well
What to bring with you – let’s not forget the higiene as well

Като обувки носех само тези, с които ходех, така или иначе, и чифт чехли – напълно достатъчни. Имах и достатъчно голям дъждобран, който покриваше и раницата – за щастие не се наложи да го използвам.

What to bring with you - rain cover and sleepers
What to bring with you – rain cover and sleepers

Отделно от това имах водонепромокаемо яке и поларен суитчър (който, опакован в тази синя торбичка, беше и чудесна, макар и малко твърда, възглавница), като комбинацията от тези двете си беше едно прилично зимно яке. 😉

What to bring with you - waterproofs and polar vest
What to bring with you – waterproofs and polar vest

Палатката, разбира се (1200 g!)! Някои дамски принадлежности и шивашки комплект. Както вече споменах, не ми се наложи много да използвам палатката, ни никога не съжалих, че я нося! Все още обмислям как да променя нещата така, че да мога да къмпингувам по-често, но…

The tent, sewing/repair kit and some lady stuff of course :)
The tent, sewing/repair kit and some lady stuff of course 🙂

Спалният чувал. Е, моят е доста тежък – тежи колкото палатката, че май и повече. Купуван е обаче преди години, когато дори не ми е минавало през ума да пътувам по този начин. Леките са много скъпи за моя бюджет и обикновено са летни. Е, моят е 3 сезонен и доказал се с времето, така че реших да се справя с допълнителните 500 грама (разликата с олекотените), вместо да харча излишни пари и в същото време да огранича възможностите за ползване.

Не съм съжалявала и за него!

My sleeping bag - already in the backpack
My sleeping bag – already in the backpack

Аптечка за първа помощ, съдържаща заготовка за спешни случаи и някои основни лекарства като аспирин, парацетамол, болкоуспокояващи и др. За щастие по време на пътуването имах нужда само от аспирин и малко парацетамол, след лека настинка.

Вървенето с целия този багаж води до доста обилно изпотяване, след което спира някоя кола (все пак пътувам на стоп, нали така), в която е приятно прохладно, но за мен си е смразяващ студ! Така де ама я си представете да се опитате да пътувате на стоп кихайки и с течащ нос?! И то когато повечето хора носят маски, страхувайки се от „смъртоносния“ вирус наоколо! Успявате да си представите картинката, сигурна съм! Така че да, трябваше незабавно да се отърва от симптомите на настинка!

What to bring with you - first aid kit
What to bring with you – first aid kit

И стигнахме до храната и готвенето. Включително гъбата и препарата за миене на съдове. А, да не пропусна най-ваното и двулитровия кемълбек (найлонов контейнер за вода), разбира се, пълен!

Е, тук на снимката храната е малко повече, отколкото обикновено нося – тръгвайки от вкъщи опитвах да спестя възможно най-много бъдещи разходи, така че много скоро щеше чувствително да намалее. 😉

Part of the cooking equipment
Part of the cooking equipment with the gas bottle inside

Има малко ориз, овесени ядки, сурови белени тиквени семки (оказаха се много полезни по време на път – засищащи, здравословни и леки!), сол, захар и няколко пакетчета черен чай, както и няколко опаковки разтворимо кафе3 в 1“ – не го харесвам особено, но е практично и удобно при пътуване и е по-добре от нищо 😉.

The food and the cooking stuff I started with
The food and the cooking stuff I started with

Мдаааа, ето я и най-тежката част то багажа – всички електронни джаджи и техните зарядни и батерии

And all the chargers and cables
And all the chargers and cables

Най-тежкото от тежкото – моят лаптоп, външният хард диск и (заедно с резервен телефон в калъфа) и големият ми тежък фотоапарат… 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Абсолютно сигурно, вие можете да се справите по-добре в тази част! Аз обаче нямах финансовата възможност да подменя техниката си с по-лека и мобилна, така че – каквото е, такова… 🤷‍♀️

The heaviest part of the luggage - the tech equipment...
The heaviest part of the luggage – the tech equipment…

Освен това, разбира се, в чантичка на кръста нося телефон, документи, туристически нож и електрошок. Последното купих и използвам основно срещу кучета – те се плашат от самия звук и дори не приближават! Оказа се обаче, че е проблем в някои държави (на хърватската граница ме глобиха и ми го конфискуваха) и ще видим как ще реша тази дилема.

В крайна сметка, някои от нещата в багажа не се е налагало да използвам (рядко или изобщо). И все пак да не забравяме, че това беше сравнително кратко пътуване – само един месец реално на път. Пристигайки в Холандия, имах късмета да получа неочаквана помощ, така че част от нещата дори не са излизали от раницата. Въпреки това никога не съжалих, че ги нося – можеха да ми потрябват във всеки един момент и във всеки един момент аз бях готова да реагирам!

Мдаааааа, лаптопа ми и фотоапарата са твърде тежки и определено имат нужда от подмяна, това обаче е въпрос на финанси. За момента това е, с което разполага, вие можете да се справите по-добре. Или може дори да нямате нужда от тази техника със себе си! Много зависи от субективните цели и е въпрос на личен избор.

Моето пътуване беше без дата на връщане, така че, за разлика от няколкоседмична/месечна ваканция, пътуването в неизвестното изисква малко повече подготовка и оборудване.

При спор с моя приятелка се опитах да ѝ обясня нещата така: „Когато ти потрябва чаша за вода, ти отиваш в кухнята и си вземаш от шкафа, нали? Е, моята чаша, заедно с шкафа, цялата кухня барабар със спалнята, дневната и банята, са ей тук – на гърба ми! Аз живея на пътя и това е всичко, с което разполагам!“

Така че за мен определено не беше прекалено много (само твърде тежко), а почти достатъчно! 😆 Почти, защото водата ми никога не беше достатъчно за диво къмпингуване… 🤷

ПП: Мой приятел, след като прочете публикацията, ми каза: "Не знаех, че имаш и комплект за шиене?" Това ме подсети, че всъщност има няколко допълнителни елемента, които пропуснах. Включително малка сглобяема лопатка - тежичка, стабилна и многофункционална, LOL! 😆

GALERIES

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *