Press "Enter" to skip to content

На юг… част 2

Десет месеца след началото на пътуването ми На Север и 9 месеца в Нидерландия, беше крайно време да тръгна към нови приключения, този път на юг. (част 1, част 3, част 4, част 5 част 6)
Също така можете да следите пътуването ми в реално време в Polarsteps. За да не претоварвам статията със снимки, те са организирани в галерии, които можете да намерите в края на поста. Приятно четене!

Down South – Paris, France • 8-22 July 2022

Както беше обещала, Клер ме натовари в колата и ме закара чак до Париж.

On the way towards Paris
On the way towards Paris

По пътя трябваше да се отбием през Арас, за да вземем сина ѝ, при което тя мина през самия център на града, само за да ми покаже красивия площад с всички сгради в стар стил!

Тук, при подскачането и тръскането по паветата, се проведе и тестът за стабилност на GoPro. Лелеее! Това нещо има невероятна стабилизация! Свършили сте страхотна работа, момчета/момичета!

In Arras on our way towards Paris
In Arras on our way towards Paris

Ура, Париж! Не бях и мечтала да се озова в Париж!

Да де, ама доста често ми прилошава при дълго пътуване с кола (Много смешно! Казах ДЪЛГО и ЧЕСТО! 😁), така че синът ѝ седна на задната седалка заедно с раницата ми, а аз се накиприх отпред.

Благодаря! 🙏🙏

Paris, I am coming! :))
Paris, I am coming! :))

По-голямата част от пътя прекарах в полусън (заради хапчето против прилошаване, което взех) и към обяд вече бяхме в северната част на Париж!

Claire's plan
Claire’s plan

Клер ме закара до нужната станция на метрото, откъдето трябваше да си хвана влак, за да стигна до южното предградие, където всъщност беше крайната ми цел. Всичко това с подробни инструкции как и къде да се прекача, включително много снимки от Google за целия маршрут (тъй като нямам мобилни данни).

The first ride on the metro of Paris on the way to my friend Bojo
Down South – the first ride on the metro of Paris on the way to my friend Bojo

Тя направи всичко възможно, за да е сигурна, че няма да се объркам в непознатия Париж и ме улесни по всевъзможни начини като ми спести доста излишен стрес! Благодаря ти много, Клер!!

Преди 16:00 ч. вече бях на адреса на един добър стар приятел.

Е, той и жена му отсъстваха в момента, но се беше погрижил да ми остави пъзел за разгадаване с намиране и събиране на различни ключове от различни скрити и тайни местенца, за да мога да вляза сама в апартамента…😆

Как да не го обича човек това шашавото, с което дори сме родени на една и съща дата (нещо с тази дата явно не е съвсем наред)… ❤🤣❤

The puzzle I had to solve in order to enter at my friend's home 😁
The puzzle I had to solve in order to enter at my friend’s home 😁

Смях се с глас и от сърце се забавлявах на всяка крачка от сглобяването на пъзела!

Когато собствениците на апартамента се прибраха вкъщи, на дивана им имаше спящ натрапник с огромна раница! 😆

The true friendship never ends no mater of the years of not seeing each other
The true friendship never ends no mater of the years of not seeing each other

Невероятно чувство е да се чувстваш у дома на място, където никога не си бил. Понякога не виждаш приятел с години. Понякога дори не го чуваш. И все пак имаш чувството, че сте били заедно само преди няколко дни

Avrorka, the partner of my friend - one more good friend I have! 😉
Avrorka, the partner of my friend – one more good friend I have! 😉

Този приятел не бях виждала от години. Междувременно той се ожени (и сега си имам още един приятел) и стана баща на невероятно чаровно момиченце. И все пак си оставаше момчето, с което се запознах преди около 10 години и което правеше хартиени самолетчета в офиса! Истинското приятелство никога не свършва, независимо от годините!

Благодаря, Божо! Благодаря Аврорка! ❤🤗🙏🤗❤

Прекарахме първите два дни заедно, тъй като имахме да наваксваме години, а и аз не бях виждала бебето на живо досега.

Да де, „бебето“ е вече пораснало прелестно създание!! Иска ми се да ви го покажа, но ще се наложи просто да се доверите на думите ми, тъй като уважавам политиката им за несподеляне на детски снимки онлайн. 🤷‍♀️😜

След това те заминаха на почивка и ме оставиха сама да се наслаждавам на Париж. Не и преди да се уверят, че ще имам всичко, от което евентуално бих имала нужда! ❤🤗🙏🤗❤

Мдаааа, междувременно бях успяла да забърша някакъв летен грип (Не, не беше Корона! Не че на мен ми пука, само казвам), така че на практика графикът ми беше – един ден обикаляне, един ден почивка.

Somewhere around Paris
Down South – Somewhere around Paris

Не беше голяма работа, но се радвах, че приятелите ми с бебето не са наоколо и няма опасност да ги заразя и тях.

Този беше моментът, в който получих следващата изненада, когато ми казаха: „Там сме ти оставили една дебитна карта. Ползвай я ако имаш нужда от лекарства или каквото и да е друго!“ Коментарът е излишен…

Е, беше забавно (всъщност не съвсем…) в деня, в който реших да си спестя еднопосочния билет и да се върна пеша.

Съвсем не лоша идея, ако не се брои, че все още бях болна, жегата гонеше убийствените 36 градуса на сянка и по целия път нямаше кьорава сенчица.

И това в продължение на 18 километра… 🤦‍♀️🤦‍♀️
Дали беше глупаво? Ами не! Всъщност беше адски глупаво!

The Hôtel de Ville is the City Hall of Paris, France, standing on the Place de l'Hôtel de Ville – Esplanade de la Libération in the 4th arrondissement (administrative district)
The Hôtel de Ville is the City Hall of Paris, France, standing on the Place de l’Hôtel de Ville – Esplanade de la Libération in the 4th arrondissement (administrative district)

Направих грешката да смятам, че ще мога да вървя по сенките. Само че не познавах маршрута някак не се получи точно така. Все още болна и изтощена, не излизала на слънце от 10 месеца, лицето и краката ми изгоряха за отрицателно време.

View of the museum Louvre and Pond Royal from Seine river
View of the museum Louvre and Pond Royal from Seine river

Е, моето „изгорях“ няма много общо с изгарянето на повечето хора, но нека кажем, че усещането не е най-приятното и кожата ми не се чувства особено щастливо…

The first home of famed alchemist Nicolas Flamel - the oldest house in Paris, which dates back over 600 years
The first home of famed alchemist Nicolas Flamel – the oldest house in Paris, which dates back over 600 years

В резултат, когато се прибрах вкъщи, бях толкова прегряла, уморена и изтощена, че всъщност не можах да заспя до късно след полунощ… За втори път в живота си разбирам какво е топлинен удар… 🤦

At Louvre, Paris early in the morning before the tourist flood...
Down South- Louvre, Paris early in the morning before the tourist flood…

Е, вземането на глупави решения и поуките от тях си е част от купона! 🤷

Като изключим този инцидент, престоят ми в Париж беше доста приятен. Обикалях много пеша, постарах се да мина всички точки от списъка на Клер (мисля, че в крайна сметка пропуснах само една) и всячески се опитвах да избягвам най-туристическите места.

Е, Айфеловата кула, Триумфалната арка и Лувърът бяха задължителни, разбира се, но дори и там отделих само миг и си тръгнах преди тълпата да ме погълне

За Лувъра бях решена да опитам отново някоя сутрин преди туристите още да са се събудили (така и направих няколко дни по-късно), за да се насладя на красотата на мястото без цялата тълпа наоколо. Така или иначе не планирах да влизам вътре.

Разхождах се дори в едно гробище! (част от списъка на Клер)

Определено беше интересно и впечатляващо! Беше нещо, което обикновено не се вижда. Все пак ми се чувствах малко странно едно гробище да бъде туристическа атракция. Особено е някак, не знам…

Paris, Pere-Lachaise cemetery
Down South – Paris, Pere-Lachaise cemetery

Както и да е, разходката ми не продължи дълго – исках да си тръгна преди да стане твърде претъпкано за гробище и мястото да изгуби магията си.

Възхищавах се на паметниците, които са истински произведения на изкуството, а някои от тях – и на грандоманията…

At Pere-Lachaise cemetery in Paris. Kinda spooky...
At Pere-Lachaise cemetery in Paris. Kinda spooky…

Всички ме питаха: „Качихте ли се на Айфеловата кула? Влязохте ли в Лувъра?“
Не, не съм!

Пътувам с изключително ограничен, почти несъществуващ бюджет и посещавам само безплатни места. Което, бих казала, е повече от достатъчно!!

View from the top of Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou
View from the top of Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou

Имате ли представа колко много места и музеи могат да бъдат посетени безплатно?
Ами много!!! И всички те определено си заслужават да бъдат видени!

At the Jardin du Luxembourg (Luxembourg Garden)
Down South – At the Jardin du Luxembourg (Luxembourg Garden)

Едно от тези места беше музеят „Карнавале“ в Париж, отново от списъка на Клер. Всъщност всичко, което посетих в Париж, беше в този списък!

Това е едно просто невероятно място! Мога да прекарам целия си ден там в разглеждане и попиване на атмосферата, разхождайки се между експонатите.

За съжаление, или всъщност за щастие, отидох в ранния следобед и те трябваше да затварят след няколко часа.

At the Musée Carnavalet in Paris, which is dedicated to the history of the city
At the Musée Carnavalet in Paris, which is dedicated to the history of the city

Но наистина, музеят е едно изключително красиво, интересно и изпълнено с невероятна атмосфера място!
И е безплатен!

Друго подобно място е Petit Palais или Малкият дворец (Големият беше затворен за реставрация, а и е платен). Да, в някои части достъпът тук също е платен, но постоянната колекция (която е огромна!) е напълно безплатна. А и самата сграда е уникално красива!

Petit Palais or Small Palace is an art museum in the 8th arrondissement (administrative district) of Paris, France
Petit Palais or Small Palace is an art museum in the 8th arrondissement (administrative district) of Paris, France

За пореден път денят ми беше на път да премине целият там, но в следобедните часове вече бях прекалено гладна, за да оценя изкуството… 😆😇

Е, добре, ако тези „малки“ и безплатни музеи отнемат цял (или почти цял) ден, за да бъдат разгледани, колко ще ми е нужно за Лувъра, например?! Имам ли на разположение 8 часа (съмнявам се, че работи повече), за да се обикалям вътре цял ден?

Petit Palais or Small Palace is an art museum in the 8th arrondissement (administrative district) of Paris, France
Petit Palais or Small Palace is an art museum in the 8th arrondissement (administrative district) of Paris, France

Не! Отговорът е просто и твърдо НЕ!

Можете да ме смятате за повърхностна, разбира се, аз нямам проблем с това!

Petit Palais or Small Palace is an art museum in the 8th arrondissement (administrative district) of Paris, France
Petit Palais or Small Palace is an art museum in the 8th arrondissement (administrative district) of Paris, France

О, аз обичам изкуството! И се възхищавам както на самите произведения, така и на хората, които са надарени да ги създават! И все пак, както казах, аз съм дилетант в това отношение и не го разбирам напълно.

И така, трябва ли да чакам с часове на опашката (защото хиляди хора са на тези опашки)? Трябва ли да похарча пари, които нямам, за да гледам нещо несъмнено красиво, но нещо, което не разбирам в дълбочина?

Трябва ли да жертвам един цял ден от ограниченото си време в Париж, само за да мога да кажа: „О, знаете ли, аз съм била в Лувъра! Много беше красиво…“?!

Somewhere around Paris
Down South – Somewhere around Paris, Down South

Намирате ли някаква логика във всичко това?

Когато стана милионер, ще се върна и ще прекарам една седмица сновейки из коридорите на Лувъра, за да се наслаждавам и възхищавам на шедьоврите.

Jardin des Tuileries
Jardin des Tuileries

Дотогава съм повече от щастлива да бъда аутсайдер и да се наслаждавам на Лувъра отвън (както и на много други музеи) и на безплатните музеи!

Да не говорим за възхитителните паркове и архитектура, които също са шедьоври и могат да се видят навсякъде! Безплатно!

Le parc de Sceaux
Down South – Le parc de Sceaux

И така, след цели две седмици в Париж, ето че настъпи моментът да продължим напред! Благодаря ви от сърце, Божо и Аврорка!!!

Вие сбъднахте още една моя мечта!!! 🤗💖🤗🙏🙏🙏

Заради прогнозата за големи жеги (над 40 градуса) реших да отложа тръгването си с няколко дни. Не исках да рискувам да се закъсам някъде по пътя в този ад!

Поради това обаче трябваше да се откажа от планирания престой в Дижон, тъй като домакинът ми беше ангажиран по-късно. Така че започнах да търся друг вариант.

Ами, вместо Дижон ще да е Безансон… 😉😎


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *