Press "Enter" to skip to content

Ротердам (Rotterdam)

Отидох в Ротердам с мой отдавнашен приятел в един слънчев пролетен ден – красиво място с много забележителности.

Вече бях забелязала, че повечето сгради са нови и впечатляващи, и мислех да прочета нещо относно причината да изглежда така. Не се наложи. Моят невероятен компетентен екскурзовод ме просветли, че това е последствие от разрушенията през Втората световна война, когато Ротердам е буквално изравнен със земята.

City Hall Rotterdam
City Hall Rotterdam

Така че днес можете да се разхождате цял ден из града и няма да се изморите да се очаровате от всички модернистични сгради, скулптури и т.н. Абсолютно омагьосваща атмосфера.

Around Rotterdam - The Cube houses
Around Rotterdam – The Cube houses

Не разполагахме с много време, но не можехме да пропуснем известните Cube Houses. Определено впечатляващ и иновативен вид. Според Wikipedia са проектирани от архитекта Пиет Блом въз основа на концепцията за „живот като градски покрив“.

Around Rotterdam - The Pencil building and The Cube houses
Around Rotterdam – The Pencil building and The Cube houses

Случайно минахте покрай този „Дядо Коледа„, който определено привлече вниманието ми на секундата! Няколко минути се взирах в него и се чудех какво би трябвало да е това. Много вероятно да е дърво, но… по дяволите, със сигурност не прилича точно на елха… Или това е само моето мръсно подсъзнание?

Around Rotterdam - Santa Claus (or Buttplug Gnome), is a 2001 statue by Paul McCarthy... 🤦‍♀️🤫
Around Rotterdam – Santa Claus (or Buttplug Gnome), is a 2001 statue by Paul McCarthy… 🤦‍♀️🤫

Нямах време да се чудя твърде дълго, тъй като приятелят ми ме чакаше зад ъгъла, така че просто го снимах и реших, че ще попитам Google. Е, така и направих… Само да ви кажа – не, не е мръсното ми подсъзнание! Или поне не само моето… 😆

Having a great time around Rotterdam
Having a great time around Rotterdam

Отидохме и до една площадка с много красива панорамна гледка към известните мостове. Забавлявах се и на водните таксита, които приличаха на истински автобуси, потопени във водата. 😁

Around Rotterdam
Around Rotterdam

Умишлено минахме през тунела Маастунел, въпреки че нямам никакви снимки от него (благодарение на големия ми тежък фотоапарат, който винаги се съхранява някъде дълбоко и е труднодостъпен), тъй като той свързва бреговете на Nieuwe Maas и е важна част от пътната мрежа на Ротердам.

Around Rotterdam - water taxi
Around Rotterdam – water taxi

Maastunnel е първият в света подводен тунел с правоъгълна форма, построен по метода на потъналата или потопената тръба. Строежът е започнал през 1937 г. и е завършил през 1942 г. Отделните части са построени на друго място в сух док, след което са докарани и потопени в траншея, изкопана на дъното – техника, използвана след това в много други холандски тунели.

The Maritime Museum Rotterdam
The Maritime Museum Rotterdam

You can find the rest of the photos in the страницата с галериите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *